Wedstrijdprogramma's

Terugblik EK Twirl Kroatiƫ 2017

18 april 2017

De Nederlandse equipe bestond dit jaar uit 67 leden, die zich de afgelopen maanden allemaal stuk voor stuk voorbereidden tijdens verschillende bondsdagen, georganiseerd door de NBTA. In tegenstelling tot voorgaande jaren reisde de equipe bij wijze van proef op eigen gelegenheid naar de Kroatische badplaats Porec. Uiteindelijk verzamelden de deelnemers en begeleiders op dinsdagavond 11 april in het hotel. Na een geslaagde muziektest op woensdagmorgen 12 april, ging ’s avonds het evenement van start met de openingsceremonie.

Het EK kende dit jaar een extra wedstrijddag – vier in plaats van drie - om te voorkomen dat het programma niet al te laat klaar zou zijn, zoals vorig jaar wel het geval was. Toch waren ook dit jaar de wedstrijddagen weer lang en vermoeiend. Maar het gehele team heeft zich, ondersteund door de altijd enthousiaste supporters die voor een geweldige sfeer zorgden, prima staande gehouden.

Na wat strubbelingen op de eerste dag, zo werd de muziek in de ochtend tijdens de rythmic twirls junioren en senioren versneld afgespeeld, is het EK soepel verlopen. Deze fout werd naarmate de categorie vorderde, weer hersteld. Met een flink aantal finaleplekken bleek Nederland er niet al te veel last van te hebben gehad. Het nieuwe junioren twirlteam van Inspiration sloot de dag af met een prima optreden en gaf daarmee goed weerstand tegen landen als Italië en Frankrijk.

Dag 2 bood meer afwisseling van onderdelen, zoals Super-X-Strut en 2-baton. Ook kwamen de duo’s in actie en mochten het senioren twirl- én danceteam van Inspiration acte de présence geven. Het twirlteam draaide de sterren van de hemel en ook het danceteam zette een sterke routine neer. Het juniorenduo Nina Copier en Mylène van den Broek draaide zelfs een no-drop routine.

De derde dag stond in het teken van 1-baton en de eerste finales – Super-X-Strut, rythmic twirl en 2-baton. De Nederlanders hielden zich prima staande, gezien de punten die ook dit EK weer direct na de optredens bekend werden gemaakt. Het junioren danceteam van KNA maakte zijn debuut op internationaal niveau en deed dat heel goed. Hoewel de dames vooraf enorm nerveus waren, was er van die zenuwen op de vloer niets meer te zien. Het pompon-team van Vitality sloot de dag af met een spetterend optreden dat, evenals het junioren danceteam, de hoogste punten kreeg.

De laatste dag bood de supporters alleen maar topoptredens, met de resterende finales op het programma en traditioneel ter afsluiting het large team van Inspiration, dat liet zien keihard te hebben getraind en op de vloer knalde met een spetterende routine.

Tijdens de sluitingsceremonie mocht het Wilhelmus liefst twaalf keer worden afgespeeld. Voor Demi van Moerkerk (preteen) zelfs drie keer. Zij was niet alleen de sterkste op de onderdelen 1-baton en rythmic twirl, ook met haar duopartner Danique Visker won zij goud. Ook Sabine Mouthaan (junior) mocht twee keer op de hoogste trede staan. Haar optredens in de finale van de onderdelen 1-baton en 2-baton kregen de hoogste waardering.

Maar ook de andere Europese kampioenen, zilveren- en bronzen medaillewinnaars, top-8 plekken en overige optredens van de Nederlandse twirlers hebben ervoor gezorgd dat de equipe op een succesvol EK kunnen terugkijken. Bondscoach Sabina Hoogendijk was dan ook tevreden: ,,Het waren weer lange en vermoeiende dagen, maar we hebben het gewoon heel goed gedaan. Iedereen kan trots zijn op zichzelf. Ook de supporters en begeleiders. De onderlinge sfeer was prima, iedereen heeft zijn steentje bijgedragen aan het succes van de Nederlandse equipe.’’

Volgend jaar een keer geen EK tijdens de paasdagen, maar een WK dat zal worden gehouden in Noorwegen.