Over NBTA

Vertrouwenspersoon voor grensoverschrijdend gedrag

01 februari 2022

De laatste tijd is er veel aandacht in de media over grensoverschrijdend gedrag. Om over grensoverschrijdend gedrag te praten is vaak voor velen van ons erg moeilijk en een taboe. Toch is het van belang er wel over te spreken. Als er bij jouw vereniging iets vervelends speelt waar je zelf niet uitkomt, dan kun je daarover vertrouwelijk praten met een onafhankelijke deskundige. Het kan gaan om: preventief omgaan met pesten, seksueel grensoverschrijdend gedrag en/of alcoholgebruik. De KNMO heeft daarvoor een vertrouwenspersoon. NBTA is een kerngroep binnen de KNMO en zodoende kan er gebruik gemaakt worden van die expertise binnen de KNMO.

Wat kun je doen om je aan te melden: stuur een mailtje naar ivanloenen@knmo.nl met het verzoek om contact met de vertrouwenspersoon. Dat is voldoende. Je hoeft niet te vertellen waar het over gaat. Wel even je contactgegevens achterlaten natuurlijk. Die worden doorgestuurd en de vertrouwenspersoon neemt dan contact met je op. Alles wat je vertelt, wordt vertrouwelijk behandeld. KNMO en/of NBTA komt daar niets over te weten. Soms is het voldoende dat je advies krijgt hoe je met een vervelende situatie kunt omgaan. Maar mocht het nodig zijn, dan kan de vertrouwenspersoon actie ondernemen. Dat gebeurt echter alleen in overleg met jou.

Zie hiervoor: https://www.knmo.nl/kennisbank/artikelen/gedrag/preventiebeleid-seksueel-misbruik-muziek-maken-veilige-omgeving/