Over NBTA

10 april 2024

Op de finale dag van de Europese Kampioenschappen Baton Twirling waren we getuige van een zeer bijzonder moment. Zondag 31 maart 2024 werd Conny van Walraven, oud voorzitter van NBTA Nederland en lid van de organisatie commissie, benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau!


23 november 2023

National Baton Twirling Association (NBTA) Nederland richt zich op het bevorderen van baton twirling als een sportdiscipline en op een zo breed mogelijke deelname aan deze sport. NBTA Nederland is een onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO). Het kernteam NBTA zoekt voor haar wedstrijden een wedstrijdcoördinator en wedstrijdleider.

Wedstrijdcoördinator:

De reguliere wedstrijden van NBTA worden voorbereid door een team van 5 coördinatoren.
Met een wedstrijdkalender van ruim 40 wedstrijden op jaarbasis betekent dit dat je ongeveer één/twee wedstrijden per maand voorbereidt aan de hand van een uitgebreide werkbeschrijving.

De taken zijn:

 • Programma maken
 • Muziek track uitvragen
 • Scoresheets klaarzetten
 • CWS (digitale masters klaarmaken)

Wedstrijdleider:

De reguliere wedstrijden van NBTA worden geleid door een wedstrijdleider. Met een wedstrijdkalender van ruim 40 wedstrijden op jaarbasis betekent dit dat je ongeveer 5 wedstrijden leidt door het hele land.

De taken zijn:

 • De plaatselijke organisatie begeleiden
 • 4-ogen controle van de werkzaamheden van coördinator
 • Aanspreekpunt voor deelnemers en juryleden
 • Zorgdragen dat een wedstrijddag soepel en conform afspraken verloopt
 • Aanleveren van de uitslagen

Tweemaal per jaar komen wij met de wedstrijdleiders/wedstrijdcoordinatoren bij elkaar om te vergaderen/evalueren.

Het betreft een vrijwillige functie. Eventuele onkosten worden in overleg met bestuur vergoed.

Wie ben jij?

Wellicht gestopt met twirlen of ben je een ouder van een twirler en wil je verbonden blijven met de twirlsport dan zoeken we jou!!
Voor deze leuke en veelzijdige functies zoeken we iemand met passie voor de twirlsport en die verder beschikt over de volgende competenties:

 • Goed kunnen werken met Onedrive, Excel en Word
 • Communicatief sterk;
 • Samenwerkingsgericht;
 • Het algemeen belang van de sporters kunnen vertegenwoordigen.

Enthousiast geworden?

Solliciteer dan snel naar één van deze functies. Dit kan door een mail te sturen naar Janny Wilkes met je CV en een korte motivatie vóór 1 december 2023. Mocht je vragen hebben, deze kan je aan Janny Wilkes stellen via genoemd mailadres.

Kennismakingsgesprekken worden gehouden in Almere tijdens NK (9 en 10 december 2023, 6 en 7 januari 2024)


22 januari 2023

Bedankt allen voor de vele mooie jaren die ik bij NBTA heb gehad en zeker de laatste 8½ jaar als voorzitter van NBTA Nederland.

Dank voor de waardering, die ik heb gekregen bij mijn afscheid op 8 en 14 januari. Het was geweldig, mooie speeches, prachtige cadeaus en het erelidmaatschap aangeboden gekregen door zowel KNMO als NBTA.

Natuurlijk kan en doe je zoiets nooit alleen. Samen zijn we NBTA Nederland en samen werken we voor onze mooie twirlsport. Twirlers, coaches, ouders dank voor de fijne contacten, leuke gesprekken. Bestuur, TC, juryleden, wedstrijdleiders, coördinatoren, muziekcrew en organisatie commissies dank dat ik een beetje heb mogen meesturen, samen met jullie, aan NBTA Nederland.


06 januari 2023

Morgen is het zover, het NK 2022! Toch willen we graag nog even terugblikken op het Runner-up NK dat afgelopen december werd gehouden.

Almere Lokaal maakte een reportage over het onderdeel Small Team Dance Twirl waarin verschillende coaches en sporters aan het woord komen over het onderdeel en het Runner-up NK.

Veel kijk plezier!


01 februari 2022

De laatste tijd is er veel aandacht in de media over grensoverschrijdend gedrag. Om over grensoverschrijdend gedrag te praten is vaak voor velen van ons erg moeilijk en een taboe. Toch is het van belang er wel over te spreken. Als er bij jouw vereniging iets vervelends speelt waar je zelf niet uitkomt, dan kun je daarover vertrouwelijk praten met een onafhankelijke deskundige. Het kan gaan om: preventief omgaan met pesten, seksueel grensoverschrijdend gedrag en/of alcoholgebruik. De KNMO heeft daarvoor een vertrouwenspersoon. NBTA is een kerngroep binnen de KNMO en zodoende kan er gebruik gemaakt worden van die expertise binnen de KNMO.

 


02 december 2021

Docenten/coaches zijn niet altijd in de gelegenheid om een docentendag bij te wonen. Dat levert vaak de nodige vragen op zodat het NBTA bestuur heeft besloten de pas af te schaffen. Daarvoor in de plaats komt vanaf 1 januari 2022 een toegangspas voor docenten/coaches. De pas is uitsluitend van toepassing bij wedstrijden waaraan eigen leerlingen deelnemen. Dit kan de organiserende vereniging controleren.

Het betekent overigens niet dat de docentendagen niet meer gehouden worden. Deze blijven gewoon georganiseerd worden door de TC van NBTA. Er is echter geen docentenpas meer aan verbonden.

Hoe kom je aan zo’n toegangspas en wat zijn de kosten?
Verenigingen kunnen deze pas, 2 per vereniging, aanvragen door het online formulier in te vullen. Klik hier voor het formulier

Kosten:
Eenmalige aanbieding geldig t/m 31 december 2021: 2 toegangspassen kosten € 15.00.
Mocht de pas vervangen moeten worden dient de oude pas teruggestuurd te worden naar de penningmeester en de kosten voor de nieuwe pas bedragen dan € 25.00 per stuk. De docenten/coach toegangspas is een persoonlijke pas en dus niet overdraagbaar aan andere personen. 

Na ontvangst van de gegevens worden de toegangspassen binnen 10 dagen naar het secretariaatsadres van uw vereniging gestuurd.

Wij roepen de docenten/coaches op de docentendagen te blijven bezoeken. Scholing is namelijk in het belang van de vereniging en jullie leden.


14 november 2021

Per februari 2022 zal NBTA Nederland een Jeugdplan starten waarvan het doel is het basis niveau te verbeteren en zodoende middels een meerjarenplan (weer) aansluiting te krijgen bij de Internationale twirltop. 

Het jeugdplan is bedoeld voor getalenteerde jeugd in de leeftijdsklasse Peewee, Juvenile, Preteen en Jeugd.
Het plan zal zich richten op de onderdelen solo 1 baton, super x strutting en dance twirl. 

Selectiedag: Op 5 februari 2022 zal er een selectie gehouden worden voor iedereen die zijn of haar techniek van baton en lichaam wil verbeteren en wellicht de ambitie heeft om Nederland te gaan vertegenwoordigen op internationale evenementen op de onderdelen 1 baton, strutting en/of dans twirl. 

Kosten: Deelname aan de selectiedag is geheel kosteloos. 

Bekijk de volledige informatie op onze website: Informatie JeugdPlan
Geïnteresseerde deelnemers kunnen zich tot uiterlijk 20 december hier aanmelden: Aanmelden Jeugdplan


01 september 2021

Gelukkig gaan we vanaf september weer van start met datgene waar iedereen zo naar uitkijkt, voor traint en de essentie van onze prachtige sport is; WEDSTRIJDEN!

We hopen natuurlijk dat iedereen staat te popelen om na een hele lang tijd van stilte weer de sporthal in te mogen en optredens te verzorgen voor jury en publiek. De TC en het juryteam hebben, zoals we meerdere keren hebben laten weten via diverse kanalen, niet stilgezeten de afgelopen periode. Vele Nationale en Internationale (online) sessies zijn gevolgd en er is veel besproken en afgesproken. Om die reden wil de TC van NBTA Nederland alle twirlers en coaches/trainers de volgende aandachtspunten meegeven voor de herstart van het seizoen 2021.


10 juni 2021

Nu de situatie rondom COVID-19 een wat positiever karakter lijkt te krijgen, is het de verwachting dat er binnenkort weer wedstrijden georganiseerd kunnen worden. Hieronder vind je de informatie brief waarin we alle informatie gebundeld hebben over het opstarten van de wedstrijden, het verdere verloop van het seizoen 2021 en hoe het nieuwe seizoen 2022 eruit gaat zien. Daarnaast willen we jullie ook informeren over de mogelijk komende internationale wedstrijden en de selecties hiervan.

Mochten er vragen zijn, stel ze gerust. We proberen alle vragen voor 1 juli te beantwoorden

Informatie brief vervolg seizoen 2021 en verder


21 maart 2021

Beste WK twirlers, coaches, ouders, supporters en besturen van verenigingen,

Het organisatiecomité was al weer met goede en volle moed begonnen aan de organisatie van het Wereld Kampioenschap in augustus 2021. Helaas moeten we jullie opnieuw teleurstellen want, in nauw overleg met WFNBTA, alle deelnemende landen en NBTA Nederland, hebben we opnieuw moeten besluiten het WK een jaar te verplaatsen en wel naar 27 juli t/m 31 juli 2022.

We begrijpen heel goed dat dit een zware tegenvaller en opnieuw een enorme domper is voor iedereen.

Lees hier de toelichting op het besluit


28 oktober 2019

De afgelopen jaren is er veel gesproken, gepubliceerd en gebeurd op internationaal vlak. IBTF ( de Internationale koepelorganisatie die verantwoordelijk is voor de communicatie van alle twirlers wereldwijd onder de vlag van WFNBTA en WBTF) is opgericht en heeft inmiddels drie Grand Prix’s gehouden waar baton twirlers en majorettes van beide federaties (WFNBTA EN WBTF) onder één vlag en reglement op wereldniveau competitie hebben bedreven. Een prachtige ontwikkeling die heeft  geleid tot de ontwikkeling van gezamenlijke kampioenschappen vanaf 2021.

lees de volledige visie en richting in dit document: klik hier